BOTA

Goditja në tru/ Ky ushqim shpesh fajësohet për shkaktimin e tij

22:28 - 14.10.22 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Pavarësisht kërkimeve të mëparshme që lidhin konsumin e shpeshtë të mishit të kuq me shfaqjen e sëmundjeve të zemrës, kryesisht për shkak të niveleve të larta të yndyrës që përmbajnë, rezultatet e një rishikimi më të ri të studimeve ngrenë sërish shqetësime.




Në veçanti, pas një analize të rreth 200 studimeve nga grupi kërkimor i shkencëtarëve në Universitetin e Uashingtonit, nuk u gjet asnjë lidhje midis konsumimit të mishit të kuq të papërpunuar dhe shfaqjes së një goditjeje në tru. Përveç kësaj, u demonstruan lidhje të dobëta me kancerin e zorrës së trashë, kancerin e gjirit dhe diabetin e tipit 2.

Autori kryesor i studimit, Dr. Christopher Murray, nga Universiteti i Uashingtonit, tha se shpresonte se gjetjet do të “qartësonin peizazhin dhe do t’i ndihmonin konsumatorët të marrin vendime të informuara rreth dietës, stërvitjes dhe aktiviteteve të tjera që mund të ndikojnë në shëndetin e tyre afatgjatë”.

Mish i papërpunuar… një yll i vogël!

Studimi u botua në Nature Medicine dhe për përgatitjen e tij studiuesit hetuan 180 studime në mbarë botën, të cilat u fokusuan në sjellje specifike dhe zgjedhje dietike dhe efektet e tyre në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme.

Për t’i vlerësuar ato, ata përdorën një sistem të thjeshtë vlerësimi me yje që tregon se sa të forta ishin lidhjet midis çdo çifti zakon-sëmundje. Një yll nënkuptonte se nuk u gjet asnjë lidhje, ndërsa pesë yje nënkuptonin që sjellja rriti gjasat për të zhvilluar gjendjen me më shumë se 85%.

Dëshmia e fortë midis pirjes së duhanit dhe kancerit të mushkërive, që rrit rrezikun me 106%, pritej. Megjithatë, lidhja e pavlefshme midis ngrënies së shumë mishit të kuq të papërpunuar dhe goditjes ishemike – lloji më i zakonshëm i goditjes, pasi mori vetëm një yll – i befasoi studiuesit.

Megjithatë, shmangia e konsumit të perimeve nuk u konsiderua aq e pafajshme, pasi u vlerësua me dy yje dhe shoqërohej me rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës, në një shkallë prej 0 deri në 15%.

Megjithatë, rezultatet mund të ndryshojnë ndërsa dalin të dhëna më të reja, veçanërisht për çiftet me rezultate të ulëta ku hulumtimi është i kufizuar ose konfliktual, thanë studiuesit. Dhe në këtë rast megjithatë, vlerësimet e larta të yjeve kanë më pak gjasa të ndryshojnë pasi provat janë tashmë të forta.

Sigurisht, është e rëndësishme të interpretohen të dhënat me kujdes, pasi studimi nuk nxjerr në pah lidhjet e rrezikshme midis mishit të papërpunuar dhe goditjes në tru. Mishrat e papërpunuar janë mishrat e freskët që nuk janë të paketuara apo të konservuara. Mishi i përpunuar si proshuta, salsiçet dhe sallami, të cilët janë fajësuar për shumë probleme serioze shëndetësore në të kaluarën, nuk janë përfshirë në studim.

Siç thekson autorja kryesore Dr. Emmanuela Gakidou, “analiza jonë mund t’i udhëzojë politikëbërësit në zhvillimin e programeve të edukimit për shëndetin dhe mirëqenien, në mënyrë që ata të fokusohen në faktorët e rrezikut me ndikimet më të mëdha shëndetësore.”


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.